Káva

27 října, 2018

Káva, stejně jako mnoho jiných potravin, může být lékem i jedem. Stačí jen vědět, co, kdo, kdy a v jakém množství ji má užívat, aby přinesla blahodárné účinky. Existují také úžasné alternativy kávy, o kterých budu hovořit v tomto článku.

Co

Nejprve si řekněme, jaký druh kávy by mohl mít zdravotní účinky. Když jí konzumujeme tolik, záleží na její kvalitě. Nejlepší je samozřejmě káva organická - bez pesticidů. Čerstvá organická káva obsahuje mnoho antioxidantů a podle některých výzkumů mělo pití expressa 6x denně skutečně dobrý vliv na játra.

Pozor však na plísně v kávě. 50-80 % kávy obsahuje plísně a ty mohou u citlivých lidí vyvolat zánět. Další věc, lepší je kávu nepálit, protože pálení zvyšuje obsah akrylamidu - rakovinotvorné látky, která je nyní spojována s rakovinou močového měchýře (hádejte, jak se káva vylučuje - ledvinami a močovým měchýřem. Možná jste si všimli, že má diuretický účinek).

Pokud jste citliví na kofein, mohou vám pomoci alternativy kávy. Čekanka, kořen pampelišky, ječná káva jsou bezpečnější volbou. Mou oblíbenou náhražkou kávy je nápoj z praženého kořene pampelišky. Má příjemnou chuť a je silným antioxidantem; v tradiční tibetské medicíně kořen pampelišky pomáhá funkci jater a žlučníku, vyrovnává hladinu cukru a cholesterolu v krvi a působí protizánětlivě tím, že snižuje prvek Žluč (Tripa).

Kdo

Zde hovoříme o personalizované medicíně. V Sowa Rigpa máme hrubé rozdělení 7 tělesných konstitucí podle převahy prvků/duchů. Káva se svou hořkou chutí a drsnými vlastnostmi je indikována především pro vodní a zemní (Beken, Flegma) typy lidí a jejich kombinace. Dále by ji mohl užívat Ohnivý typ (Oheň, Tripa) nebo Tripa- Beken. Konstituce, kterým bude káva hodně přitěžovat, jsou Plíce, případně Lung-Tripa. Mně, jakožto tomuto typu, káva přivádí k nespavosti. A ti, kteří mají nebo měli syndrom vyhoření (u FM spojený s únavou nadledvinek), úzkost, nesoustředěnost, bipolární poruchy a mnoho dalších příznaků z oblasti nervového systému (u TTM spojených se zvýšením nebo nerovnováhou elementu Vítr), by měli být s kávou velmi opatrní. Zvyšuje plíce a může navzdory krátkodobému povzbuzení zhoršit celkový zdravotní stav a prohloubit nerovnováhu.

Pro takové případy (a nejen pro ně) bych doporučil přidat do kávy trochu másla nebo kokosového oleje. Možná jste o něm slyšeli jako o neprůstřelné kávě, ale ve skutečnosti Tibeťané tento druh máslových nápojů pijí už od pradávna. Je výživný, dodává spoustu energie a skvěle projasňuje mysl.

Když

Nezačínejte s kávou jako první věcí po ránu - nejprve vypijte trochu teplé převařené vody, abyste nastartovali a pročistili svůj trávicí trakt. Šálek kávy si pak můžete vychutnat k dobré snídani nebo k obědu. Sami si ověřte, kolik šálků a jak pozdě ji můžete pít - vaše tělo vám to řekne nejlépe, pokud ho poslechnete.

Read more from the category:
Useful tags:
arrow-right
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram