Květiny, med, mládí... Úvod do Chudlen

4 července, 2023

Podle tibetské medicíny mají květiny úžasnou energii mládí. Vytvářejí semena, počátek nové rostliny, nového života. Sowa Rigpa využívá této omlazující, reprodukční schopnosti rostlin v praxi čudlen. Čudlen v tibetštině doslova znamená "braní esence", což znamená užívání speciálních výtažků k posílení životní energie a prodloužení života.

CHUDLENKY A KVĚTINY

V praxi Chudlen - dlouhověkosti je mnoho těchto speciálních omlazujících elixírů založeno na květinách. Některé receptury jsou poměrně složité na výrobu, některé jsou jednodušší. Budou popsány v knize Chudlen, kterou píšu společně s doktorem Nidou Chenagtsangem, skvělým tibetským lékařem a učitelem. Zůstaňte naladěni na další informace o knize a o aplikaci o tibetské medicíně:)

Zde sdílím zjednodušenou verzi výtažků z květin v medu. Med sám o sobě je pokladem zdraví a v kombinaci s květinami jsou výsledky úžasné. Syrový, nepasterizovaný med působí antibakteriálně, posiluje srdce a imunitu a mimo jiné napomáhá regeneraci. Co se týče zkvašeného medu, kromě živosti, vitamínů a léčivé síly má neuvěřitelnou, originální a rozmanitou chuť a vůni.

KVAŠENÍ KVĚTIN

Květy jsou jemné a krásné, ale zároveň plné síly. Kvetou jen krátce. Jejich esenci a léčivou sílu lze uchovat v medu na chladné období.

Sezóna sběru a kvašení květů je dlouhá. Od prvních fialek v březnu až po poslední květy na podzim. Květy sbírejte za slunečného počasí, kdy jsou plné pylu, vůně a divokých kvasinek. Sbírejte je pouze na čistých místech a nezapomeňte je omýt.

Rozmanitost jedlých a léčivých květů bylin, keřů a stromů je neuvěřitelná. Pro kvašení v medu jsou nejvhodnější květy, které jsou silně aromatické. Každý květ má jinou fermentační schopnost a dodá medu svou chuť a vůni.

Vyzkoušejte fialky, pampelišky, černý bez, mateřídoušku, tymián nebo rozmarýn, všechny druhy růží, květy ovocných stromů a keřů, jako jsou kdoule, jabloně, třešně, magnólie, šeřík nebo akát, levandule...

Můžete také použít květy nebo čerstvé zelené šišky jehličnanů, jako jsou borovice, smrk, jedle. Mají silné protizánětlivé a dezinfekční účinky, posilují imunitu a pomáhají proti nachlazení, kašli a infekcím dýchacích cest.

POSTUP

Příprava: 10 minut + každodenní míchání po dobu 14-21 dnů.

Suroviny a vybavení:

- sklenice

- talíř

- syrový med (lépe tekutý )

- vybrané květy jednoho druhu nebo ve směsi, max. do 1/2 objemu medu

Postup:

- Čerstvě nasbírané květy nejprve rozprostřete na utěrku a nechte z nich vylézt brouky. Květy jich mohou být plné.

- Květy vložte do sklenice a zalijte je medem. Naplňte do výšky 2 cm pod okraj.

- Přikryjte sklenici víčkem, ale neutahujte ji, aby v ní mohl kvasit vzduch.

- Nechte kvasit při pokojové teplotě po dobu 2-3 týdnů. Denně míchejte čistou lžící nebo ji na chvíli postavte těsně uzavřenou dnem vzhůru, aby neplesnivěla.

Kvašení s květy může probíhat téměř nepozorovaně nebo naopak živě v závislosti na množství divokých kvasinek, druhu květů, medu a teplotě. Pokud jsou kvasinky slabé (když je příliš chladno nebo prší), může se stát, že med nezkvasí, ale není to na škodu. Jen výsledek bude méně silný v chuti a vůni a v probiotickém účinku.

Storage:

Zkvašený květový med můžete skladovat i s květy nebo ho přecedit. Pro skladování použijte chladnější místnost, lednice není nutná. Med je poměrně dobrým konzervačním prostředkem.

Usage:

- vůně a chuť pro čistý požitek:)

- osladit kaše, palačinky, posypat sušenky a koláče.

- používat k pití horkých nápojů a limonád.

- Pokud je vyrobena z léčivých květů, můžete ji použít jako prevenci nebo léčbu nachlazení, např. s černým bezem, tymiánem, heřmánkem, šalvějí, trnkou atd.

- Aktivní bublající med s květy je vhodný jako startér pro výrobu kvašených limonád, moštů, domácích vín a divokých piv.

Užijte si to!

PS Děkujeme Denise Šimlové za sdílení zkušeností s fermentací šišek a květů:)

Read more from the category:
Useful tags:
arrow-right
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram