Recepty pro silnou imunitu

1 dubna, 2021

Zde jsou recepty na posílení imunitního systému plné antioxidantů, vitamínů, minerálů a dalších živin. Mňam!

Vše podle paleo stravování, vhodné pro vegetariány a některé i pro vegany.

Mandlová borůvková kaše

  • mandle nebo mandlová moučka
  • lněná semínka
  • sezamová semínka
  • borůvky (nebo jiné ovoce)
  • 1 vejce
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • špetka himálajské soli
  • cinammom
  • voda

Všechny ingredience rozmixujte v mixéru, poté je vložte do hrnce a několik minut vařte. Velmi výživná snídaně, inspirovaná Cukrfree kucharkou. Místo mandlové mouky nebo jako doplněk k ní můžete použít i kokosovou čtyřku.

Petrželový koktejl

  • svazek petrželky
  • jablko a/nebo hruška (podle požadované sladkosti)
  • 2-3 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • lžíce namočených chia semínek
  • voda

Dobře promíchejte a vychutnejte si dávku antioxidantů!


Shiitake míchejte

  • česnek, zázvor, pórek a citronová tráva
  • houby shiitake
  • mangold/brokolice/kaulifór (použila jsem všechny, ale můžete si vybrat, co preferujete)
  • organická sójová omáčka (používám Tamari)

Všechny ingredience nakrájejte a osmažte na kokosovém oleji.

Ráda ho podávám s nudlemi ze sladkých brambor, ale můžete použít i rýžové nudle. Posypte čerstvými lístky koriandru a sezamovými semínky, navrch můžete přidat klíčky mungo (nepovinné).

Je to super protizánětlivý a imunitu posilující pokrm, který navíc dobře chutná!


Čekankový salát s avokádem

  • čekanka
  • avokádo
  • grapefruit ( nebo semínka granátového jablka)
  • sezamová semínka

Vše smíchejte s olivovým olejem, špetkou himálajské soli a citronovou šťávou. Tato kombinace mírně hořké, kyselé a sladké chuti působí protizánětlivě.


Cuketový koláč s mákem

Do dezertů ráda propašovávám zeleninu, která jim dodá příjemnou vlhkost a zvýší jejich nutriční hodnotu. Děti milují naše mrkvové koláče, čokoládové koláče z červené řepy a tady je další paleo, bezlepkový a bezmléčný...

  • 500 g strouhaných zukini
  • 300 g mletého máku
  • 100 g bramborového škrobu nebo mouky tappioka
  • 100 g hnědého cukru
  • 1 lžička vanilky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 vejce (pro vegany nepovinné)

Vše smíchejte a pečte při 180 °C asi 40 minut.


Read more from the category:
Useful tags:
arrow-right
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram