Pokud vaříte pro svou rodinu, je to skvělý způsob, jak ovlivnit zdraví svých blízkých. Chcete-li se bránit koronavirům nebo s nimi bojovat, musíte optimalizovat svůj imunitní systém. Existuje mnoho věcí, které mohou vaší imunitě pomoci. Zmíníme-li několik zásadních bodů, je to např:
- Spánek
- Odpočinek a relaxace
- Orgasmus
- Smích
- Meditace
- Pohyb, chůze a samozřejmě...
- Jídlo!
Jaké potraviny posilují váš obranný systém?
- Dostatek zeleniny a ovoce - plné antioxidantů, vitamínů, enzymů a mikroprvků. Je potřeba vysvětlit jejich roli. Zelenina je také skvělým zdrojem vlákniny - škrobovité kořínky (jako je řepa, mrkev, sladké brambory atd.) poskytují především rozpustnou vlákninu a polysacharidy, které vyživují náš mikrobiom (prebiotika), a zelená listová zelenina dodává vlákninu nerozpustnou. Tibetská medicína doporučuje tyto druhy zeleniny jako obzvláště vhodné pro plíce a hrdlo: dýně, bambusové výhonky, řapíkatý celer, avokádo, olivy, ředkev, řeřicha, pórek, čínské zelí, kopřivy a listy jitrocele. Z ovoce dávejte přednost těm s kyselejší chutí, bobulím, černému bezu, rakytníku, rozinkám a granátovým jablkům.
Pozor na to, že když jíte hodně zelené zeleniny, která je sice zdravá, ale těžko stravitelná, vaše trávicí síla (v Tib. zvaná Medro) se může oslabit. Abyste tomu předešli, dávejte přednost vařené tepelně upravené zelenině a zahřívacímu koření a vyhýbejte se syrové stravě, zejména v zimě a na jaře.
- Mořské potraviny a ryby - zejména sardinky, divoký losos, makrela, ančovičky a sledi - jsou důležité pro obsah omega 3 mastných kyselin a vitaminu D (také ve vaječných žloutcích a houbách), ale také zinku (také v červeném mase, luštěninách a semenech), selenu a dalších stopových minerálů. Ty mají zásadní význam pro imunitní funkce.
- Houby - zejména shitake a hlíva ústřičná - jsou skvělým zdrojem beta glukanů (obsažených také ve vlákninách ovsa a dalších obilovin). Glukany jsou polysacharidy, které podporují růst imunitních buněk a také snižují hladinu cholesterolu.
- Kvašená zelenina jako zelí, kimči, okurky a další - jako probiotika. Vyzkoušejte také kvašené nápoje, jako je kombucha, vodní kefír, bio jogurt. Střevní flóra hraje zásadní roli v našem imunitním systému - nezapomeňte, že 80 % imunitních buněk se nachází v břiše!
- Kostní vývar - skvělý zdroj kolagenu, glicosaminoglykanů a aminokyselin důležitých pro imunitní funkce, jako je cystein, arginin nebo glutamin. Léčí trávicí trakt a vysoce vyživuje celé tělo.
- Cibule a česnek - přidávejte je do jídla, ale pokud je špatně trávíte, prostě je nakrájejte a dejte do místnosti, nebo je noste s sebou v prodyšném sáčku, pokud musíte jít v době epidemie na přeplněná veřejná místa. Vůně odpuzuje všechny mikroby a ty, kteří je přenášejí;)
- Kvalitní oleje - kokosový olej a máslo - obsahují monolaurin, látku, která dezintegruje virový lipidový povlak, a tím ho deaktivuje. Bylo prokázáno, že je účinný u virů chřipky, EB a dokonce i u virů typu SARS. Používejte také ghí - přečištěné máslo, olivový olej, za studena lisovaný olej z chia a lněných semínek.
- Klíčky: všechny druhy klíčků jsou přírodní multivitamíny, které poskytují výživu budoucí rostlině, zejména brokolice, fazole mungo, alfa alfa atd.
- Nápoje - pijte hodně horké vody, která zlepšuje trávení a vyplavuje viry z krku. Navrch užívejte bylinné čaje, například tulsi, zázvor, roibos, organické zelené a bílé čaje a čaj z kurkumy. Pokud pijete kávu, podívejte se sem.
- Koření - koření obsahuje silné sloučeniny, které jsou dostatečné již v malém množství - silice, fenoly, terpeny, étery a další. Kmín, cinamom a pískavice řecké seno se používají v tibetské medicíně na podporu dýchacích potíží. Zázvor, pepř, fenikl, anis a chilli zlepšují trávení a metabolismus. U kurkumy, galangalu a citrusových flavonoidů byl prokázán inhibiční potenciál pro virovou infekci a replikaci. Protizánětlivými, antimikrobiálními a antiparazitárními kořeními jsou rozmarýn, oregano, tymián, šalvěj, hřebíček a šafrán.
Čeho se vyvarovat?
Určitě se vyhněte rafinovaným sladkostem - cukr na několik hodin potlačuje imunitní systém! Výjimkou je syrový med, který skvěle podporuje imunitu a na rozdíl od všech ostatních druhů sladkostí zahřívá. Bez výčitek si můžete dopřát i hořkou čokoládu, i ta je dobrým antioxidantem:).
Omezte příjem dalších prozánětlivých potravin, jako jsou transmastné oleje, oleje omega 6 (např. řepkový olej), lepek, mléčné výrobky a konzervanty, pesticidy a toxiny plné potraviny - v dnešní době nechcete své tělo zatěžovat navíc.
Udělejte si z kuchyně přírodní lékárnu a bavte se vařením!
Moje recepty na silnou imunitu zde
Záznam mého webináře na toto téma s podrobným vysvětlením zde
Bibliografie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19885842
https://www.nutraingredients.com/
https://www.healthline.com/nutrition/
https://www.healthline.com/nutrition/best-foods-high-in-zinc
https://www.quickanddirtytips.com/
https://www.functionalmedicineuniversity.com