Mléko - nektar nebo jed?

29 prosince, 2022

 

Pohled Sowa Rigpa

Gyu shi, 4 lékařské tantry tibetské medicíny chválí mléko jako nápoj s mnoha výhodami. Díky své sladké chuti a těžkým a mastným vlastnostem pomáhá růstu tělesných složek, uklidňuje poruchy plic (Vítr) a tripa (Oheň), zvyšuje mužnost, léčí plicní poruchy a chronické infekce a vyhublost a omlazuje.

Mléko různých zvířat se liší - kravské mléko je chladné, kozí ještě chladnější, zatímco ovčí, koňské a jačí mléko je spíše hřejivé. Také způsob přípravy ovlivňuje kvalitu mléka - studené nebo nepřevařené (např. přímo z lednice) je velmi těžké a chladivé a zhoršuje poruchy Bekenu (hlenu) a je těžké na trávení; teplé, převařené je lehčí a teplejší. Čerstvě sbírané mléko, které je ještě teplé, je považováno za pravý nektar.

Při těchto tradičních vysvětleních by člověk řekl: ano, pijme to! Přesto se ve své praxi setkávám s mnoha pacienty, kteří se na bezmléčné dietě mnohem zlepšují. Jak je to možné?

Úhel pohledu funkční medicíny

Ve funkční a alternativní medicíně (stejně jako v čínské) se mléko často nedoporučuje. Existují vědecké i zkušenostní důkazy o tom, že mléko způsobuje chronické záněty nízkého stupně, akné, poruchy trávení, srdeční choroby, některé druhy rakoviny a cukrovku. Pojďme se podívat na možné příčiny.

  1. Kvalita mléka

Podívejte se na naše současné mléko a porovnejte ho s mlékem před několika stovkami nebo tisíci lety. Masově vyráběné, v krabicích UHT, s 0,5 % tuku, které vydrží neporušené 6 měsíců, je to opravdu mléko?

Záleží také na tom, jak jsou krávy chovány. Víte, jsme to, co jíme, a krávy jsou také takové. Mléko krav krmených trávou na přirozené pastvě bude mít vyšší obsah živin než mléko krav krmených kukuřicí a obilím (což zvyšuje obsah prozánětlivých mastných kyselin Omega 6). Běžnou praxí je také odstraňování rohů u malých telat, což je velmi bolestivý zákrok a může ovlivnit jejich metabolismus vápníku.

2) Obsah mléka

  • Mléčný cukr - laktóza. Může být problematická v případě, že vám chybí beta-laktamáza, enzym štěpící tento dvojitý cukr na jediný, glukózu a galaktózu. Je to geneticky podmíněné s časným nástupem v dětství nebo nástupem v dospělosti. Je velmi častá zejména u čínské populace (možná proto čínská medicína doporučuje vyhýbat se mléku). Laktózovou intoleranci lze vyšetřit nutrigenomickými testy, ale zjistit byste to mohli i sledováním stolice - po konzumaci mléka byste měli mít průjem nebo alespoň tekutou stolici. Fermentované mléčné výrobky mají menší množství laktózy. Bezlaktózové mléko v případě, že nemáte intoleranci laktózy, je nesmysl, je pouze sladší chuti.
  • Bílkoviny - kravské mléko je bohaté na bílkoviny. Jeho dvě hlavní bílkoviny jsou albumin a kasein, přičemž kasein je viníkem mnoha problémů s mlékem. Obsah kaseinu v kravském mléce je mnohem vyšší než v lidském mléce, proto se pro lidi nedoporučuje. Nejproblematičtější je kasein typu A1, přeměněný na kaseomorfin neboli BCM7. Ty mohou stimulovat imunitní systém k produkci prozánětlivých cytokinů a vyčerpávat antioxidanty, jako je glutamát. Kaseomorfin je navíc návykový a vyvolává ve vás větší chuť na něj (podobně jako lepek a cukr). Citlivost na kasein může také přispívat k histaminové intoleranci. Kozí nebo ovčí mléko neobsahuje kasein typu A1, ale A 2, který je v pořádku.
  • Tuk - podmáslí. Je to nasycený tuk, který je důležitý pro fungování těla, nic proti němu. Navíc vitamin D (i když ho přírodní mléko obsahuje velmi málo) je rozpustný v tucích a v odstředěném mléce nepůsobí. Co je zvláštní, je ghí - přečištěné máslo. V Sowa Rigpa a ájurvédě je považováno za nejvyšší tuk, blahodárný pro nervový systém, paměť, trávení a omlazení. Na Západě se používá pro kulinářské vlastnosti na smažení, protože se nepřepaluje jako normální máslo a dodává příjemnou máslovou/ořechovou chuť.
  • Vápník - význam kravského mléka jako zdroje vápníku se opravdu přeceňuje. Lze ho získat i z jiných než mléčných zdrojů, jako jsou mandle, mák, listová zelenina, malé rybí konzervy s kostmi, vývar z kostí... Vědecké důkazy o významu pití mléka pro zdraví kostí a vápníku jsou rozporuplné. Podle harvardské studie neexistuje žádný nutriční požadavek na živočišné mléko pro naplnění tělesné potřeby vápníku.
  • Růstový faktor podobný inzulínu (IGF ) - mléko stimuluje produkci tohoto hormonu, který urychluje růst dětí. Bohužel u dospělých, kteří konzumují velké množství mléka, může způsobit cukrovku a další metabolická onemocnění. Vysoké koncentrace cirkulujícího IGF-1 jsou totiž spojovány s vyšším rizikem vzniku rakoviny, zejména rakoviny prostaty, prsu a tlustého střeva.


Závěr

Mléko hrálo svou roli už v dávných dobách, kdy umožňovalo našim předkům žít v podmínkách, kde byl nedostatek živin a kde se často hladovělo. V dnešní době máme ve vyspělých zemích dostatek vysoce kalorických potravin, bohužel velmi nízké kvality, pokud jde o hustotu živin. Mléčné výrobky v obchodech se dnes zdaleka nepodobají tomu, co bylo ještě před 50 lety. Je masově vyráběné a pochází z krav napumpovaných hormony a antibiotiky, takže se z něj stala opravdu zánětlivá potravina. Radil bych ji užívat s mírou, pokud vůbec. Jako obvykle je nejlepší pozorovat, jak vaše tělo na jeho konzumaci reaguje, a naslouchat mu.


Literatura

- Gyu Shi, 4 lékařské tantry, Yuthok Yonten Gonpo

- Příručka pro dobové opravy, Lara Briden

-Srovnávací hodnocení konzumace variant kravského kaseinu B (A1/A2) na Th2 mwdiated infkammatory response in mouse gut, Ul Haq MR et col, Pubmed PMID 24166511

-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27680716// Klinické hodnocení koncentrací glutathionu po konzumaci mléka obsahujícího různé podtypy β-kaseinu: výsledky randomizované, zkřížené klinické studie, Richard Deth 1 , Andrew Clarke 2 , Jiayi Ni 3 , Malav Trivedi 4

-Tři denní porce mléka se sníženým obsahem tuku: doporučení založené na důkazech? David S Ludwig 1 , Walter C Willett

-PMID: 23818041 DOI: 10.1001/jamapediatrics.2013.2408

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3941824/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10203281/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24247817/

Obrázek od NordWood Themes na Unsplash

Read more from the category:
Useful tags:
arrow-right
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram