Pohled Sowa Rigpa
Gyu shi, 4 lékařské tantry tibetské medicíny chválí mléko jako nápoj s mnoha výhodami. Díky své sladké chuti a těžkým a mastným vlastnostem pomáhá růstu tělesných složek, uklidňuje poruchy plic (Vítr) a tripa (Oheň), zvyšuje mužnost, léčí plicní poruchy a chronické infekce a vyhublost a omlazuje.
Mléko různých zvířat se liší - kravské mléko je chladné, kozí ještě chladnější, zatímco ovčí, koňské a jačí mléko je spíše hřejivé. Také způsob přípravy ovlivňuje kvalitu mléka - studené nebo nepřevařené (např. přímo z lednice) je velmi těžké a chladivé a zhoršuje poruchy Bekenu (hlenu) a je těžké na trávení; teplé, převařené je lehčí a teplejší. Čerstvě sbírané mléko, které je ještě teplé, je považováno za pravý nektar.
Při těchto tradičních vysvětleních by člověk řekl: ano, pijme to! Přesto se ve své praxi setkávám s mnoha pacienty, kteří se na bezmléčné dietě mnohem zlepšují. Jak je to možné?
Úhel pohledu funkční medicíny
Ve funkční a alternativní medicíně (stejně jako v čínské) se mléko často nedoporučuje. Existují vědecké i zkušenostní důkazy o tom, že mléko způsobuje chronické záněty nízkého stupně, akné, poruchy trávení, srdeční choroby, některé druhy rakoviny a cukrovku. Pojďme se podívat na možné příčiny.
Podívejte se na naše současné mléko a porovnejte ho s mlékem před několika stovkami nebo tisíci lety. Masově vyráběné, v krabicích UHT, s 0,5 % tuku, které vydrží neporušené 6 měsíců, je to opravdu mléko?
Záleží také na tom, jak jsou krávy chovány. Víte, jsme to, co jíme, a krávy jsou také takové. Mléko krav krmených trávou na přirozené pastvě bude mít vyšší obsah živin než mléko krav krmených kukuřicí a obilím (což zvyšuje obsah prozánětlivých mastných kyselin Omega 6). Běžnou praxí je také odstraňování rohů u malých telat, což je velmi bolestivý zákrok a může ovlivnit jejich metabolismus vápníku.
2) Obsah mléka
Závěr
Mléko hrálo svou roli už v dávných dobách, kdy umožňovalo našim předkům žít v podmínkách, kde byl nedostatek živin a kde se často hladovělo. V dnešní době máme ve vyspělých zemích dostatek vysoce kalorických potravin, bohužel velmi nízké kvality, pokud jde o hustotu živin. Mléčné výrobky v obchodech se dnes zdaleka nepodobají tomu, co bylo ještě před 50 lety. Je masově vyráběné a pochází z krav napumpovaných hormony a antibiotiky, takže se z něj stala opravdu zánětlivá potravina. Radil bych ji užívat s mírou, pokud vůbec. Jako obvykle je nejlepší pozorovat, jak vaše tělo na jeho konzumaci reaguje, a naslouchat mu.
Literatura
- Gyu Shi, 4 lékařské tantry, Yuthok Yonten Gonpo
- Příručka pro dobové opravy, Lara Briden
-Srovnávací hodnocení konzumace variant kravského kaseinu B (A1/A2) na Th2 mwdiated infkammatory response in mouse gut, Ul Haq MR et col, Pubmed PMID 24166511
-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27680716// Klinické hodnocení koncentrací glutathionu po konzumaci mléka obsahujícího různé podtypy β-kaseinu: výsledky randomizované, zkřížené klinické studie, Richard Deth 1 , Andrew Clarke 2 , Jiayi Ni 3 , Malav Trivedi 4
-Tři denní porce mléka se sníženým obsahem tuku: doporučení založené na důkazech? David S Ludwig 1 , Walter C Willett
-PMID: 23818041 DOI: 10.1001/jamapediatrics.2013.2408
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3941824/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10203281/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24247817/
Obrázek od NordWood Themes na Unsplash